Extraction of inulin from waste pineapples from cuban henequen plants

Authors

  • Cándida Magali Ferrer-Serrano Centro de Estudio de Tecnologías Energéticas Renovables (CETER), La Habana, Cuba
  • Beatriz Zumalacárregui-de-Cárdenas Facultad de Ingeniería Química, Universidad Tecnológica de la Habana (CUJAE), La Habana, Cuba
  • Martha Mazorra-Mestre Centro de Estudio de Tecnologías Energéticas Renovables, Universidad Tecnológica de la Habana, La Habana, Cuba

Keywords:

inulin; obtain; henequen pineapples.

Abstract

The non-use of henequen pineapples from biodegradable waste as raw material constitutes a problematic to be solved. The presence of inulin in a food is a sufficient condition to be considered a prebiotic food in addition to the variety of applications of inulin in health and in the pharmaceutical industry, so the objective of the work is to extract inulin of henequen pineapples. For the study, henequen pineapples from Mariel and Limonar, qualitative and quantitative analytical techniques were used. An experimental design 23 was carried out through the Stagraphics Centurium statistical package, taking into account the factors that influence the percentage of extraction of this type of polysaccharides. The best results correspond to Limonar henequen pineapples at a temperature of 70 0C time of 60 min and 12 year-old plants.

References

HIGUERA RAMÍREZ, A. Evaluación del efecto prebiótico del aguamiel de maguey en Lactobacilus del brueckiisubsp. Bulgaricus. Tesis Maestría en Ciencias en Bioprocesos, Instituto Politécnico Nacional, México. Noviembre 2009. México. URL: https://smbb.mx › AREA_III ›CIII-12. Fecha de revisión: marzo 2021

LARA-FIALLOS, M. y otros. “Avances en la producción de inulina”. Revista de Tecnología Química, 2017, vol. 37, (2), pp. 352-366, ISSN 2224-6185.

MONTAÑEZ SOTO, J. y otros. “Extracción, caracterización y cuantificación de los fructanos contenidos en la cabeza y en las hojas del Agave tequilana Weber azul”. Bioagro, 2011, vol. 23, (3), pp. 199-206. ISSN: 2521-9693.

ÁLVAREZ BORROTO, R. I. y otros. “Extracción y determinación de inulina del ajo común autóctono (Allium sativum). Revista Cubana de Química. 2015, vol. 27, (2), mayo-agosto, págs. 131-146, e-ISSN: 2224-5421.

BENÍTEZ CORTÉS, I. y otros. “Perspectivas de la producción de inulina a partir de la Tuna (Opuntia ficus-indica)”. Revista Tecnología Química, 2015, vol. XXXV, (2), mayo-agosto, pp. 193-205. ISSN: 0041-8420.

INGA GUEVARA, M. y otros. “Optimización del proceso de extracción de los fructooligosacáridos de yacón”, Revista Sociedad de Química, Perú. 2015, vol. 81, (3), pp. 263-272, ISSN: 1810-634X.

LEONIE, V. “Inmunological properties of inulin-type fructans”. Critical reviews in food science and nutrition. 2015; 55 (3), pp. 414-36. doi:10.1080/10408398.2012.656 772.

ESCOBAR LEDESMA, F. Obtención de cristales de inulina a partir de cuatro variedades de plantas de cultivo no tradicional del Ecuador, Facultad de Ingeniería Química y Agroindustria. Proyecto Institucional. Universidad de Quito, 2017. http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/17438. Fecha de revisión: marzo 2021.

MADRIGAL, L.; SANGRONIS, E. “La inulina y derivados como ingredientes claves en alimentos funcionales”. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, Órgano Oficial de la Sociedad Latinoamericana de Nutrición, 2007, vol. 57 (4). ISSN: 0004-0622.

GUEVARA APRÁEZ, C.; VALLEJO CASTILLO, E. J. Potencialidades medicinales de los géneros Furcraea y Agave, Rev Cubana Plant Med, 2014, vol. 19 (3), pp. 248-263, ISSN 1028-4796.

ARMAS RAMOS, R., MARTÍNEZ. GARCÍA D, PÉREZ CRUZ E. “Fructanos tipo inulina: efecto en el microbiota intestinal, la obesidad y la saciedad”, Gac Méd Espirit [online]. 2019, vol. 21 (2), pp. 134-145. ISSN: 1608-8921.

CORZO, N. y col. (2015). “Prebióticos; concepto, propiedades y efectos beneficiosos”. Nutrición hospitalaria, 31 (Supl. 1): 99-118. ISSN: 0212-1611.

FUENTES CAMPOS, D.; COTRINA PEDRAZA, L.; ROMERO GUZMÁN, B. “Extracción y caracterización de la inulina presente en los tubérculos de la Dahlia spp”, Rev. del Instituto de Investigación (RIIGEO), FIGMMG-UNMSM, 2013, vol. 16, (31), pp. 81-85. ISSN: 1561-0888.

HERNÁNDEZ MONZON, A. Análisis Químico Cuantitativo. Tomo II. Editorial Félix Varela, Cuba, 1995. ISBN 959-07-0079-9.

ARANGO BEDOYA, O.; PAOLA CUARÁN, G.; CAMILO FAJARDO, J. “Extracción, cristalización y caracterización de inulina a partir de Yacón para su utilización en la industria alimentaria y farmacéutica”. Biotecnología en el sector agropecuario y agroindustrial, Facultad de Ciencias Agropecuarias, 2008, vol. 6, (2), pp. 14-20. ISSN: 1692-3591.

GODÍNEZ, C. et al. “Extracción y caracterización de fructanos de Agave salmiana Otto ex Salm-Dyck”, Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, vol. 22, (1), 59–72. ISSN 2007-3828, doi: 10.5154/r.rchscfa.

SANTANA LEGORRETA, S. y otros. “Extracción y evaluación de inulina a partir de dalias silvestres mexicanas (Dahlia coccinea Cav.)”. Revista Internacional de Botánica Experimental, vol 85, (1), pp. 63-70, ȹYTON, 2016, ISSN 0031 9457.

AZZA, A. et al. “Physico-chemical Properties of Inulin produced from Jerusalem Artichoke ubers on Bench and Pilot Plant Scale”. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 2011, 5, (5): p. 1297-1309. ISSN: 1991-8178.

VEGA VELÁSQUEZ, J. A. “Obtención y caracterización de inulina entrecruzada como agente encapsularte de Tocoferol”. Informe del proyecto FONDECYT 1090209. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas. Santiago de Chile 2011.http:/repositorio.uchile.cl, Fecha de revisión: marzo 2019.

FERRER SERRANO, C.; MAZORRA MESTRE, M.; ZUMALACÁRREGUI DE CÁRDENAS, B. Henequén, un producto útil y aprovechable. Editorial Educación, La Habana, 2010. ISBN: 978-959-261-328-7.

FERRER SERRANO, C.; MAZORRA MESTRE M.; ZUMALACÁRREGUI DE CÁRDENAS, B. Alcoholes y ácidos grasos de la cera de henequén. La Habana, 2014. ISBN: 978-959-261-448-2.

PANCHEV, I. et al. “Physicochemical characteristics of inulins obtained from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.)”. European Food Research and Technology, 2011, 233 (5), 889–896. doi:10.1007/s00217-011-1584-8. ISSN: 1438-2377.

Published

2023-06-05

How to Cite

Ferrer-Serrano, C. M., Zumalacárregui-de-Cárdenas, B., & Mazorra-Mestre, M. (2023). Extraction of inulin from waste pineapples from cuban henequen plants. Revista Cubana De Química, 35(2), 322–337. Retrieved from https://cubanaquimica.uo.edu.cu/index.php/cq/article/view/5339

Issue

Section

Artículos