Evaluation of the water quality of the spring “El Paraíso” in Santiago de Cuba
Keywords:
water quality; groundwater; spring; physico-chemical characteristics; drinking water.Abstract
In this work, a study of the spring “El Paraíso”, located in the El Cristo town, Santiago de
Cuba was carried out to evaluate its use by human consumption, as source of supply and
irrigation activities for crops. Five samplings were carried out in the dry period of october
2019-february 2020 and subsequent analysis of the physicochemical and bacteriological
results in conjunction with the interpretation of integrating indices. The results reflected the
contamination of the spring since many parameters such as hydrogencarbonate, nitrate, total
and termotolerant coliforms, are outside the established indices. Due to this, the spring waters
are not apt like water drinkable, neither for provisioning, which is why necessary treatment
according to the contamination degree, although recommended for animal consumption and
watering of cultivations.
References
BUENO DE MEZQUITA, M. “No desperdiciar ni una gota de agua”, Revista de
Agroecología Leisa. 2003, 19 (3), 4. ISSN: 1729-7419.
CODINA, J. "Las aguas subterráneas: una visión social. El caso de la Comunidad del Delta
del Llobregat". Revista de la Real Academia de Ciencias Exactas Físicas y Naturales
(España). Madrid. 2004, 98 (2), 323–329. ISSN 1579-1505.
SARDIÑAS, S. y col. "Evaluación físico-química y microbiológica del agua de la presa El
Cacao (Cotorro, Cuba)". Revista Hig. Sanid. Ambient. 2006, (6),202-206. ISSN 1579-
LÓPEZ, C. y col. "Influencia del embalse Parada en la calidad del agua del Rio Cobre”.
Revista Cubana de Química, 2002, 14 (3), 24-33. ISSN: 2224-5421.
PÉREZ-GÓMEZ, L. M. “Calidad del agua subterránea en el municipio Jimaguayú”.
Revista Ingeniería Agrícola, 2019, 9, (3), 3-9. ISSN-2306-1545.
CHIBINDA, C. y col. “Caracterización por métodos físico-químicos y evaluación del
impacto cuantitativo de las aguas del Pozo la Calera”. Revista Cubana de Química, 2017,
(2), 303-321. ISSN 2224-5421.
MIGUEL-FERNÁNDEZ, C. y VÁZQUEZ-TASET, Y. “Origen de los nitratos (NO 3 - ) y
nitritos (NO 2 - ) y su influencia en la potabilidad de las aguas subterráneas. Minería y
Geología. 2006, 22(3), 10-19. ISSN: 0258-8959
CISNEROS, E. y col. “Efecto de los polímeros en la economía del agua”. Revista
Ingeniería Agrícola, 2020, 10 (1), 21-27. ISSN-2306-1545
ARADA, M. Á. y col. “Determinación de la incertidumbre en la medición de la
determinación de nitrato con electrodo selectivo a iones”. Afinidad. 2020, LXXVII, 591,
- 221. ISSN 0001-9704
ARADA, M. Á. y col. “Evaluación de metales pesados e impacto ambiental en los pozos
“Rive Fuente” y “Bárbara” del poblado El Cobre”. Revista Cubana de Química, 2018, 30
(1), 68-76. ISSN 2227-5421.
ARADA, M. Á. y col. “Determination of nitrate in drinking water by ion-selective
electrode”. Revista Cubana de Química, 2003, XV (3), 8-13. ISSN 2227-5421.
NC 827: 17: “Agua Potable- Requisitos Sanitarios”. Normas de Calidad de agua. NC 827:
, La Habana, Cuba, Vig de 2017.
NC 1021: 14: “Higiene comunal- fuentes de abastecimiento de agua- calidad y protección
sanitaria”. Normas de Calidad del agua. NC 1021:2014, La Habana, Cuba, Vig de 2014.
NC 1048:14: “Calidad del agua para preservar el suelo. Especificaciones”. Normas de
Calidad del agua. NC 1048:2014, La Habana, Cuba, Vig de 2014.
HERNÁNDEZ, A. “Propuesta de clasificación de suelos de Cuba sobre la base de
resultados edafológicos internacionales y nacionales”. Tesis Doctoral. Instituto Nacional
de Ciencias Agrícolas, Mayabeque, Cuba, 2015. Disponible en:
http://beduniv.reduniv.edu.cu/index.php?page=13&id=1436&db=1html.
APHA, AWWA, WEF. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater.
nd Edition. American Public Health Association, Washington, 2012. ISBN 978-087553-
-0
AYERS, S. R. y WESTCOT, D. W. La calidad del agua en la Agricultura, Ed.
Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO),
Roma, Italia, 1987. ISBN: 92-5-302263-9.
Microsoft Excel, 2016 Microsoft Excel, Microsoft Office, Microsoft Corporation, 2016.
Statgraphics Centurion, X.V.I. Statpoint Technologies. INC. version, 16, 17. 2009.
MANAHAN, S. E. Fundamentals of Enviromental Chemistry. 3 rd Edition, CRC Press,
USA. 2008. ISBN 13: 978-1420052671.
SNOEYINK, V. L. y JENKINS, D. Química del agua. Ed. Limusa, México, 2004. ISBN
-968-18-1608-7.
BONEL, J. y AYUB, G. “Método para determinar la calidad de agua para bebida de
bovinos y recomendaciones para el ganadero”. Rev. Arg. Prod. Animal, 1985,4 (3), 45-
, ISSN 0326-0550.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Leandro León-Duharte , María de los Ángeles Arada-Pérez, Liliana Vila-Torres , Ailed Fernández-Estrada , Cecilia Chibinda
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
This journal provides immediate open access to its content, based on the principle that offering the public free access to research helps a greater global exchange of knowledge. Each author is responsible for the content of each of their articles.